Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че признаването от Русия за независими

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че признаването от Русия за независими
Коментари Харесай

Турция смъмри Русия за неприемливото решение за Донбас

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че признаването от Русия за самостоятелни на двата разколнически района в Източна Украйна е " недопустимо "  и прикани всички страни да съблюдават интернационалните закони, оповестява " Ройтерс ".

Турция, която е членка на НАТО, граничи с Украйна и Русия в Черно море и поддържа положителни връзки и с двете.

Ердоган неколкократно насочи предложение да посредничи в спора, предупреди Русия да не нахлува в Украйна и разкритикува метода, по който Западът се оправя с рецесията.

" За нас това решение на Русия е недопустимо. Повтаряме нашия апел за здрав разсъдък и ценене на интернационалното право от всички страни ", акцентира турският държавен глава.

Изостряйки рецесия, която съгласно Запада може да докара до война, през вчерашния ден съветският президент Владимир Путин призна за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република в Източна Украйна и разпореди разполагане на войски на територията им.

Последваха остри реакции против решението.

Балтийските страни бяха измежду първите с предстоящо остри изказвания по тематиката.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разгласи, че Русия е нарушила териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

Европейски Съюз, Съединени американски щати, Великобритания и Канада оповестиха, че приготвят наказания като израз на насъгласие с Москва. Американският президент Джо Байдън към този момент подписа съответния декрет за наказания против ДНР и ЛНР.

Премиерът на Австралия Скот Морисън прикани съветските управляващи да се откажат от решението си да признаят независимостта на Луганската и Донецката национални републики.

Японското държавно управление стартира самодейност в границите на Г-7 за стопански наказания против Русия, които ще бъдат подхванати при положение на нейно военно навлизане в Украйна.

НАТО и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) също осъдиха съветските дейности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР